Promocija akcije "Darujmo reč" u restoranu Stenka

Published on 16:57, 03/04,2010

Prvog dana marta, u restoranu Stenka na sajamskom keju, okupili su se promoteri akcije "Darujmo reč" da bi prisutne obavestili o ciljevima i aktivnostima akcije koja prikuplja knjige za formiranje biblioteka u seoskim školama u Srbiji. Prisustvovali su profesor Drago Pantić, predsednik Pedagoškog pokreta Srbije i kum akcije "Darujmo reč", Tomo Kuruzović, pozorišni i filmski umetnik, članovi ekipe akcije "Darujmo reč" Radmila i Blanša Bušljeta, književnik Predrag Crnković, pojac Ljuba Manasijević, Vico Dardić, Nino Nenadović, prijatelji akcije i mnogi drugi. 
 
 Profesor Drago Pantić (u sredini) kum akcije "Darujmo reč"
 
 
***
 
 Tomo Kuruzović
 
 
***
 
 
 
 
***
 
 
Profesor Pantić govori o akciji
 

***
 
 
***
 
 
***

Deo knjiga sakupljenih na promociji 1. marta
 
***

 
Predrag Crnković daruje knjige
 
***
 
 
***
 
 
 
Darodavci i promoteri
 
 
 
Zahvaljujemo se gospođi Radinki i gospodinu Miloradu Stojkoviću, vlasnicima restorana Stenka, koji su omogućili promociju.
 
Zahvaljujemo se gospodinu Miladinu Nedeljkoviću iz Beograda koji je poklonio dve stotine knjiga akciji.
 
Zahvaljujemo se Saši i "Everestu" iz Bujanovca bez čijih fotografija ovo veče ne bi bilo adekvatno dokumentovano.
 
Posebno se zahvaljujemo firmama "Vršački vinogradi" i "Zlatna Biserka", "Uniji vinogradara i voćara Srbije", firmi "Vino Župa iz Aleksandrovca" i svima koji su svojim prisustvom uveličali promociju i učinili je mogućom.
 


Promocija knjige Jadrana Zalokara

Published on 11:22, 01/23,2009

U sredu 18. februara 2009. u 19 časova, u knjižari Ribook u Rijeci, održaće se promocija knjige Filozofski eseji autora Jadrana Zalokara.

Eseje će na promociji simpatičnog naziva Ribookiranje, predstaviti urednica knjige Ksenija Premur i autor Jadran Zalokar.

Evo kratkog izvoda iz najave:

Filozof i kulturni radnik Jadran Zalokar svojim promišljanjima daje vrijedan doprinos suvremenoj hrvatskoj misli. Autor postavlja neka od temeljnih pitanja s kojima se mora suočiti moderni čovjek koji u sebi pomiruje objektivne uvjete svoga postojanja ali i unutarnje doživljaje i duhovne prostore. Doznajte kako je ovaj svestrani mislilac došao do dubljih uvida i što u zalog ostavlja svojim čitateljima. Knjigu je objavila Naklada Lara iz Zagreba.

 

  

Jadran Zalokar 

 

 


Pisani mediji Republike Srpske o promociji

Published on 12:09, 12/18,2008

 
 
---#---
 
 
 
---#--- 
 
 
 
---#--- 
 
 
---#---
 
 
 
 
---#---
 
 
 
 
---#---
 
 
 
 
 
Izvinjavamo se zbog tehničkog kvaliteta fotografija koje su nam bile na raspolaganju.
 
 
 


Promocija u Prijedoru, Republika Srpska

Published on 22:28, 12/15,2008

29. novembra 2008. u pozorištu u Prijedoru, Republika Srpska, održana je promocija poezije Zorice Sentić i akcije Darujmo reč.

 

Doček mirisom crvenih ruža. Violeta nije samo žena već i veliki čovek.
Nije samo poeta, trebalo bi da je nešto... nešto drugo, nešto VEĆE.
 Nemam reč, možda retkost. Tražiću druge lepe reči uz miris crvenih ruža.
 Violeta zna vrednost reči i zna da lepo rimuje reč PRIJATELJ.

***

 

Plakat najavljuje veče promocije

***

 

Jabuke, zaštitni znak promocije

*** 

***

  

Profesor i pesnik Nikola Tomović, Zorica, Branislav Kecman 

***

Zorica govori o akciji Darujmo reč 

***

 

 

 

Zorica Sentić, pjesnik

Kad nemam ideju da pišem onda "vajam"

PRIJEDOR, 29. novembar, 2008. Oduševljava neobičnošću pisanja i uopšte sklapanja rečenica u kojima namjerno ne postoje znakovi interpunkcije. Pokazuje kako je to vrlo jednostavno voljeti voljenu osobu. Primjećuje se da je njen način odrastanja kao pjesnika specifičan, kao i ona ljepota opijenošću jezikom koja je izražena u pjesmama Zorice Sentić. Njima je pokušala spojiti Prijedor i Paris i Senu i Sanu bar za jedno pjesničko veče organizovano u Prijedoru u njenu čast.  
Zorica Sentić je rođena u Skoplju gdje je živjela do svoje trinaeste godine, tačnije do zemljotresa 1963, kada se seli u Paris, te do danas živi i piše u Francuskoj, u Kanu.
Vodi akciju "Darujmo reč" čiji cilj je da sva sela u Srbiji imaju svoju biblioteku. Akcija se sastoji u tome da na njene promocije svi posjetioci donesu i poklone po jednu knjigu.
-Imam mnogo napisanih knjiga, 2-3 romana napisana na francuskom, imam napisane neke čudne knjige jednu koja će se zvati "Priče-nepriče" gdje je s desne strane istina a sa leve laž jer ja volim da lažem samo u bajkama.
Imam jednu knjigu iz koje će jedna pjesma biti objavljena na 50 jezika. Prvu zbirku poezije "Ugasi tišinu br. 1" objavila je 2005. godine u Beogradu. Ta knjiga je prevedena na Poljski, Francuski, i Španjolski, kaže Zorica Sentić koja je u Prijedoru promovisala svoju knjigu pjesama "Ugasi tišinu br. 2"
Osim u poeziji i prozi svoju svestarnu umjetničku dušu i kreativnost izražava i kako ona kaže "vajanjem".
- Volim da vajam, volim zemlju, volim da sadim. Kada posečem limun ja ubacim semenke u zemlju da nikne drugi. Nikada ne bacam semenke. Kada nemam ideju da nešto napišem onda uzmem štof i vajam.
Njen prvi šešir je nastao kada su joj sinovi bili mali a sada mlađi ima 26 a stariji 33 godine.
-Vratila sam se iz grada kupivši najlepši šešir, dok je na televiziji išla emisija o Etiopiji u kojoj je rečeno da dijete iz Etiopije sa 100 franaka može da živi godinu dana da ne umre od gladi. Tada sam se osjećala bedno i glupo jer sam shvatila da zbog mog šešira koji sam kupila može da umre 25 djece, priča Zorica.
Dodaje da je novi skupi šešir makazama rašila na sitne dijelove, uzela maminu zavjesu i od nje napravila šešir, kaput i tašnu i tako je nastala njena prva kreacija.
-Radim isključivo unikate i nikako isti model dva puta, jer mislim da je odjeća naša druga koža i ne možete da nosite nešto što ne osjećate a šešir je specifičan detalj, ističe Zorica.  
Njen otac je sanjao da ona nauči perfektno francuski i njegov san je uspio. Naučila je francuski i gotovo zaboravila srpski koji ponovo intenzivno uči poslednje tri godine.  
U životu je radila mnogo poslova od agencije nekretnina do vođenja butika, svojstveni su joj rad bez radnog vremena i ne zarađena penzija.
- U jednom trenutku sam izgubila sve i tog dana sam rekla hvala Bogu sutra ne znam kako ću jesti ali sam najbogatija žena na svijetu. Osjetila sam to tada a ne onoga dana kada sam kupila enormno skup par cipela. Tada sam shvatila ko mi je prijatelj i zahvalila bogu što mi otvori oči. Tada sam imala 300-400 pari cipela a sada imam 2-3 para, i realno ne možete nositi toliko cipela u isto vrijeme, kaže Zorica.
Danas živi u Kanu i na to kaže:
-Ne sijaju sve zvijezde u Kanu iako je u njemu prelijepo živjeti kao i svugdje gdje imate prijatelje, kaže ona i dodaje da sada ima veći broj pametnih prijatelja koji nisu tu zbog njenog novčanika.
Na kraju ističe da nikada ništa ne očekuje, a sve je dobro došlo, jer sve što se desi ima svoje zašto i zato.

 

Ljiljana Mudrinić 

 

 

 

 

 


Promocija u Prijedoru

Published on 20:23, 11/22,2008

 
Organizator boravka i dočeka, motel Le pont
 
 
www.motellepont.com
 
 
 
 
 
 
***