Село Брђани код Горњег Милановца

Published on 09:16, 10/18,2011

       Поштовани,

       Наша школа ,,Краљ Александар I” из Горњег Милановца има 4 издвојена одељења. Једно од тих одељења је наше које се налази у брдско-планинском селу Брђани, у општини Горњи Милановац.

       Ово одељење у свих 8 разреда има 87 ученика, а нема формирану библиотеку. Тако су ученици овог издвојеног одељења делимично ускраћени у задовољењу потребе за читањем и лектиром.

       Даровита деца су свој таленат исказивала учешћем на литерарним конкурсима где су постизали солидне резултате. Ако буду имали прилику да обогате свој речник активнијим читањем, верујем да ће постизати и боље, а то ће бити највећим делом ваша заслуга.

       Били бисмо вам веома захвални ако одаберете нашу школу за ушчешће у Вашој хуманој акцији „Дарујмо реч“.

     ПИБ 100889363 секретаријат ОШ „Краљ Александар I“ Хероја Дражевића 2, Горњи Милановац.
      Интернет адреса: www.kraljaleksandargm.edu.rs


Са поштовањем и у име ученика ИО Брђани
Проф. Српског језика Данијела Лазаревић
Учитељ Снежана Милосављевић


ОШ Радомир Лазић - захтев за добијање књига

Published on 10:54, 02/05,2009

Неколико речи о нама

 

  Наша Основна школа “Радомир Лазић“ налази се у срцу Шумадије у селу Азања надомак Смедеревске Паланке. Сама зграда школе је једна од најлепших у округу, а спада и међу најлепше граћевине у селу у којем се издвајају :Храм Св.Бесребреника Козме и Дамјана са краја XIX века, зграда старе задруге и зграда прве апотеке за чији је изглед био заслужан архитекта Александар Дероко. Све ове грађевине су под заштитом државе.

  У својој дугој историји која траје од 17.априла 1851,када је једно приватно училиште проглашено за државно, кроз њу је прошао велики број ученика који су оставили дубок траг у историји села. Њено оснивање је помогао један Азањац, Антоније Мајсторовић,који је у том тренутку био начелник Смедеревског среза.

  У саставу ОШ “Радомир Лазић“ ради осмогодишња школа у Азањи и два подручна одељења у Стублини и Влашком Долу у којима ученици похађају четворогодишње школе. Нашу школу заједно са подручним одељењима похађа укупно 422 ученика.По разредима то овако изгледа:

-Први разред: 44 ученика

-Други разред: 51 ученик

-Трећи разред: 67 ученика

-Четврти разред: 51 ученик

-Пети разред: 61 ученик

-Шести разред: 54 ученика

-Седми разред: 39 ученика

-Осми разред: 55 ученика

  Наша Основна школа са правом претендује да постане лидер мећу основним школама у паланачкој општини, а резултати које постижемо са правом нас стављају на прво место. Доказ томе је и највише признање у области образовања „Светосавска награда“ чији је лауерат школа била 2007.године.

Поред изузетног наставног кадра , који је у процесу сталног усавршавања ,у нашој школи се негује и сценска игра, а наша драмска секција свакодневним радом се усавршава и подстиче на културни напредак целокупне средине.

  Изузетно смо поносни на Летњу школу. Овогодишњу Летњу школу српског језика и књижевности организовале су заједно наша школа и Центар за Србе у расејању “Свети Сава“ из Београда,а под покровитељством Министарства за дијаспору, Министарства просвете, СО Смедеревска Паланка.  

Двонедељну школу током јула месеца похађало је 27 наше деце из иностранства: Албаније,Мађарске, Шведске, Италије, Канаде и Македоније. Заједно са њима школу је похађао и исти број наших ученика код којих су гости били смештени током боравка, а реализација наставе је била поверена нашим просветним радницима. Циљ је био да деца из дијаспоре обнове и усаврше свој матерњи језик. Током тих 15 дана нашу школу су посетили, и били њени гости: Добрица Ерић, Мошо Одаловић, Милица Јефтимијевић-Лилић, Олга Красић-Марјановић, Станиша Нешић и Ева Рас.

  Сви учесници и просветни радници су при излету у Београд били у Министарству за дијаспору на пријему који је у њихову част организовао ресорни министар Срђан Срећковић. Школу је свечано отворио господин проф.др Александар Јовановић, декан Учитељског факултета у Београду и председник Националног савеза за образовање, а на завршној свечаности наш гост је био министар просфете проф.др Жарко Обрадовић који је свечано објавио завршетак овогодишње Летње школе, изразивши наду да ће се и следеће године организовати.

  С обзиром на пређашње излагање морамо да споменемо и нашу школску БИБЛИОТЕКУ која књигама није обнављана деценијама. На жалост ,

дугогодишњи директори нису били наклоњени оплемењеном речи, тако да је библиотека „вечито“ била у запећку. На необичан начин негујемо културу изражавања и лепу реч, тако да смо наше ученике приволели тој уметности.

Несебично им помажемо у импровизованој читаоници, а све више је ученика који свој истраживачки дух јачају кроз литературу.

  Следећој 2009 .год. дали смо приоритет нашој библиотеци, у виду сређивања, како намештаја тако и фонда књига - ако општина може да нам обезбеди средства ?!?

  Мишљења смо да једино књигом и знањем можемо да се изборимо против учмалости, против неправде, против времена нушићевског и домановићевског-помозите нам!!!
 

  Зорица Милојевић

  директор школе