Profesor Drago Pantić, kum akcije "Darujmo reč"

Published on 02/01,2010

Profesor dr Drago Pantić, predsednik Pedagoškog pokreta Srbije

 

       Kulturna i pedagoška akcija književnice, gospođe Zorice Sentić iz Kana – DARUJMO REČ, ima ogroman i višestruk značaj za podizanje nivoa kvaliteta vaspitanja i obrazovanja u seoskim školama Srbije. Sagledavajući celovito kulturnu i pedagošku vrednost ovog pregalačkog čina, Pedagoški pokret Srbije je odlukom žiria, čiji je predsednik doc. dr Margit Savović, gospođu Zorica Sentić proglasio dobitnikom prestižne Godišnje nagrade „Vasa Pelagić“ za vrhunska ostvarenja u obrazovanju 2009. godine – DOBOTVOR GODINE U OBRAZOVANJU.

     Pedagoški pokret Srbije, kao organizator tradicionalnih skupova „Dositejevi učiteljski susreti“, „Vukov pedagoški sabor“ i „Pelagićev pedagoški sabor“ u svom budućem delovanju širiće krug dobrotvora za bogatije seoske biblioteke i kvalitetnije vaspitanje i obrazovanje učenika. Ovaj pokret i misiju književnice Zorice Sentić svesrdno podržavamo zato što se u njenoj suštini sadrže civilizacijski i emancipacijski ideali: društvo znanja, društvo učenja, društvo ljubavi, društvo svestlosti uma, društvo ljudske topline, kosmos i bezdan saznanja na stazama lepote života, dositejevski pohod knjigoljubaca u društvu zdravog razuma. Dositej Obradović je poručio: „Knjige braćo, moja... Knjige predragi i neprecenjeni nebesni dar, prosvešteni’ umova ponosite kćeri!.. One vojuju i pobeždavaju!“

     Književnici Zorici Sentić, koja živi knjigu kroz pesmu i prozu utkanu u filozofiju književnog stvaralaštva, kao pedagozi koji se zalažu za revitalizaciju i modernizaciju sela i seoske škole, želimo armiju saradnika i trijumf u ovom prosvetiteljskom poduhvatu, a potpisnik ovog teksta prilaže prigodan napis „Njegovo veličanstvo – Seljak“, koji je objavljen ranije u „Politici ekspres“ u Beogradu.

 

Beograd, 30. januar 2010.

Prof. dr Drago T. Pantić, predsednik Pedagoškog pokreta Srbije
 

 

 


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=85579

Leave a Reply

One Response to Profesor Drago Pantić, kum akcije "Darujmo reč"