Ana Šomlo, kuma akcije

Published on 10:40, 03/22,2009

 

Draga Zorice,

Prihvatam Vaš poziv da svojom knjigom doprinesem Vašoj Akciji Darujem reč.

Ja živim u gradu Natanija, u Izraelu. Uređujem list "Most", jedini časopis na srpskom jeziku koji objavljuje Udruženje useljenika iz nekadašnje Jugoslavije. Prevodim sa hebrejskog jezika na srpski jezik, do sada više knjiga, a sama sam objavila Udžbenik "Učite sami hebrejski" i dva rečnika Hebrejsko-srpska. U Beogradu mi je objavljeno petnaestak knjiga, zbirki priča, romani i eseji. U Izraelu su mi objavljene priče u raznim časopisima.

Za moju knjigu, roman "Kao", obratite se izdavaču "Artist", gospođi Jugoslavi Ljuštanović.

Srdačan pozdrav, Ana Šomlo


Vico Dardić, kum akcije

Published on 16:20, 03/10,2009

 

Sjajno!

Hors Concours! (Bez premca)
Da je nema, Zoricu bi trebalo izmisliti. U ovom skoro celodnevnom mraku lepo je sresti nekoga ko samo svetli. Neko je rekao; i posle poezije, poezija! I bio je u pravu! Ta poezija zove se Zorica Sentić.

Kada niko nije verovao, došla je kod nas da nas ubedi, da verujemo, i mi joj verujemo!
Sjajna akcija koju svom dušom podržavam.
Bravo Zorice 

Vico Dardić


Igor Rems, kum akcije

Published on 12:45, 03/05,2009

 

Igor Rems, pesnik i slikar, je rođen 1957. godine u Baru. Školovao se u Baru i Beogradu.

Pesme je objavljivao u mnogim književnim listovima, magazinima i revijama: Književne Novine, Koraci, Svitak, Obrisi, Skadarlija, Ovdje...
Do sada je objavio poetske knjige Na vratima carstva nebeskog 1996., Divlja reka 1996., Gradovi 1998., Hodočašća 1999., Hodočašća (drugo dopunjeno izdanje) 2004., Wallhafrten, 2005., Slep od svetlosti, 2007. i U vatri spavaju boje 2008., a zastupljen je u mnogim zajedničkim knjigama, antologijama, zbornicima i almanasima.


Nagradjen je književnom nagradom Povelja Rastko Petrović, 2000., Beograd; međunarodnom nagradom za pesništvo Naji Naaman, 2003., Liban; Kočićevo Pero, 2006., Banja Luka i drugim nagradama i priznanjima.


Knjiga Hodočašća (Wallfahrten) u prevodu Astrid Philippsen objavljena je na nemačkom jeziku.


Igor Rems je imao više samostalnih i grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu.
Član je UKS, UKCG i UK SR Nemačke.

Živi u Baru i Kelnu.


Ljuba Manasijević, kum akcije

Published on 14:26, 02/25,2009

 
Prvi snimljeni muzički materijal je bio singl pod nazivom "Dunav mi je sve što imam" snimljen 1978. godine.

Neposredno posle toga sledi odlazak u Ameriku i nastavak solističke karijere. U Čikagu formira muzički trio pod nazivom "Čikago kolo" koji je izvodio internacionalnu etno - folk muziku, nastupajući na Internacionalnim Folk-Dance večerima.

Kao instruktor za srpsku muziku (pevanje i harmonika) gostuje na više američkih Internacionalnih Folk-Dance festivala (Čikago, Njujork, Mendosino).

Bio je specijalni gost u jednočasovnoj emisiji na kablovskoj televiziji u Evanstonu-Ilinois, a takođe i američkog etno radija WBEZ koji emituje program širom američkog kontinenta.

Sadašnji repertoar i muzičke ideje se kreću u rasponu od rane muzike, etno-folka, stare gradske pesme, romanse, balade, duhovne pesme kao i popularne muzike na srpskom i engleskom jeziku. 
 
  
"Dobro je znati nekoga poput Zorice ko iskreno voli decu ljude poeziju i umetnost i koja svojim posvećenjem pleni tako različite ličnosti i pripadnike drugih sredina i meridijana. Ali ona svojom iskrenošću ne ostavlja nikog ravnodušnim i njena poezija koja je univerzalna i pripada svakom ko ima smisla za lepo i plemenito govori sve o njoj. 

Mislim da je zato pridobila sve nas i da je pokazala da je ovaj svet naš zajednicki i da nas kao ljude može vezivati najpre ono što je lepo i plemenito ma gde se to nalazilo u svetu i da internet može da učini tako sjajne stvari. Nadam se da će moja muzika pomoći da se dosegne cilj koji je pred nama".
 
 
Ljuba ManasijevićZvonimir Popović, kum akcije

Published on 16:12, 02/18,2009

 

 

Поклањам реч
 
Писмености никад није доста. Ни ћириличке нити латиничке. Кад реч није празна, увек је добро дошла. Не наћи реч за радост, за бол, за љубав па и за мржњу, остати без речи у најкритичнијем тренутку живљења, оном најлепшем или оном најболнијем, исто је што и не наћи кап воде у пустињи, сунце на небу, глас у грлу, ритам у срцу. Празан остане траг тамо где је некад ступила нога. Пустош у себи.
 

Звонимир Поповић