ОШ Радомир Лазић - захтев за добијање књига

Published on 02/05,2009

Неколико речи о нама

 

  Наша Основна школа “Радомир Лазић“ налази се у срцу Шумадије у селу Азања надомак Смедеревске Паланке. Сама зграда школе је једна од најлепших у округу, а спада и међу најлепше граћевине у селу у којем се издвајају :Храм Св.Бесребреника Козме и Дамјана са краја XIX века, зграда старе задруге и зграда прве апотеке за чији је изглед био заслужан архитекта Александар Дероко. Све ове грађевине су под заштитом државе.

  У својој дугој историји која траје од 17.априла 1851,када је једно приватно училиште проглашено за државно, кроз њу је прошао велики број ученика који су оставили дубок траг у историји села. Њено оснивање је помогао један Азањац, Антоније Мајсторовић,који је у том тренутку био начелник Смедеревског среза.

  У саставу ОШ “Радомир Лазић“ ради осмогодишња школа у Азањи и два подручна одељења у Стублини и Влашком Долу у којима ученици похађају четворогодишње школе. Нашу школу заједно са подручним одељењима похађа укупно 422 ученика.По разредима то овако изгледа:

-Први разред: 44 ученика

-Други разред: 51 ученик

-Трећи разред: 67 ученика

-Четврти разред: 51 ученик

-Пети разред: 61 ученик

-Шести разред: 54 ученика

-Седми разред: 39 ученика

-Осми разред: 55 ученика

  Наша Основна школа са правом претендује да постане лидер мећу основним школама у паланачкој општини, а резултати које постижемо са правом нас стављају на прво место. Доказ томе је и највише признање у области образовања „Светосавска награда“ чији је лауерат школа била 2007.године.

Поред изузетног наставног кадра , који је у процесу сталног усавршавања ,у нашој школи се негује и сценска игра, а наша драмска секција свакодневним радом се усавршава и подстиче на културни напредак целокупне средине.

  Изузетно смо поносни на Летњу школу. Овогодишњу Летњу школу српског језика и књижевности организовале су заједно наша школа и Центар за Србе у расејању “Свети Сава“ из Београда,а под покровитељством Министарства за дијаспору, Министарства просвете, СО Смедеревска Паланка.  

Двонедељну школу током јула месеца похађало је 27 наше деце из иностранства: Албаније,Мађарске, Шведске, Италије, Канаде и Македоније. Заједно са њима школу је похађао и исти број наших ученика код којих су гости били смештени током боравка, а реализација наставе је била поверена нашим просветним радницима. Циљ је био да деца из дијаспоре обнове и усаврше свој матерњи језик. Током тих 15 дана нашу школу су посетили, и били њени гости: Добрица Ерић, Мошо Одаловић, Милица Јефтимијевић-Лилић, Олга Красић-Марјановић, Станиша Нешић и Ева Рас.

  Сви учесници и просветни радници су при излету у Београд били у Министарству за дијаспору на пријему који је у њихову част организовао ресорни министар Срђан Срећковић. Школу је свечано отворио господин проф.др Александар Јовановић, декан Учитељског факултета у Београду и председник Националног савеза за образовање, а на завршној свечаности наш гост је био министар просфете проф.др Жарко Обрадовић који је свечано објавио завршетак овогодишње Летње школе, изразивши наду да ће се и следеће године организовати.

  С обзиром на пређашње излагање морамо да споменемо и нашу школску БИБЛИОТЕКУ која књигама није обнављана деценијама. На жалост ,

дугогодишњи директори нису били наклоњени оплемењеном речи, тако да је библиотека „вечито“ била у запећку. На необичан начин негујемо културу изражавања и лепу реч, тако да смо наше ученике приволели тој уметности.

Несебично им помажемо у импровизованој читаоници, а све више је ученика који свој истраживачки дух јачају кроз литературу.

  Следећој 2009 .год. дали смо приоритет нашој библиотеци, у виду сређивања, како намештаја тако и фонда књига - ако општина може да нам обезбеди средства ?!?

  Мишљења смо да једино књигом и знањем можемо да се изборимо против учмалости, против неправде, против времена нушићевског и домановићевског-помозите нам!!!
 

  Зорица Милојевић

  директор школеTrackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=48490

Leave a Reply

One Response to ОШ Радомир Лазић - захтев за добијање књига 1. Visit SLAVICA ANISIJA

  GOSPODJO DIREKTORKA,
  ČESTITAM. VRLO RADO CU POMOCI SVOJIM PRILOGOM KNJIGA.
  U MOM SELU KADA SAM OSNOVALA BIBLIOTEKU ANISIJA CREPOVIĆ SA 300 KNJIGA BILO JE DEVETORO DJAKA, SADA IH
  JE 11 JEDNAKO JE POTREBNA KNJIGA SVIMA NAMA. RADUJE ME
  DA STE POTRAŽILI. RETKO JE DA NEKO IMA SLUHA I PORED SVOG OBRAZOVANJA I PORED TOGA DA JE LJUBITELJ LEPO PISANE REČI DA SE SETI DA JE POTREBNO OBOGATITI JEDNU
  ŠKOLU BIBLIOTEKOM.
  SVAKO DOBRO
  SLAVICA ANISIJA BLAGOJEVIĆ 2. Visit ŠTAMPAR LIDIJA

  NE MOREM KOMENTIRATI ,NISEM RAZUMELA .NE ZNAM BRATI CIRILICE .LIDIJA ŠTAMPAR