Podrška Leskovačkog e-glasnika akciji

Published on 11:30, 09/12,2011Kliknite na fotografiju iznad da je pogledate uvećanu

 
 


Podrška gospodina Borivoj Jakšić akciji „Darujmo reč“

Published on 12:20, 08/26,2011

                Negde  tamo na jugu naše Srbije ima jedno seoce a zove se LEVOSOJE. U njemu je rođena jedna neugledna devojčica sa običnim srpskim imenom - Zorica Sentić. To njeno detinjstvo je bilo spokojno i srećno koliko samo može da bude velika sreća seoskog deteta  u slikovitoj prirodi naše lepe Srbije, sa svojim više nego skromnim životnim mogućnostma. No, nekako se naša junakinja sa svojim roditeljima obrela negde na Azurnoj obali, na  Rivijeri, ali ne da se tamo kupa i uživa već da tamo sa svojim roditeljima nastavi životnu borbu. Završila je tamo školu i nećemo se zadržavati na njenoj privatnoj borbi da u tuđem svetu preživi i nauči se životu bez pokvarenjaštva i svega što nudi moderan svet, nevinoj srpskoj duši. Zavolela je književnost, počela je da piše, njene reči su se mnogo puta dotikale Rodne Grude, uspomena iz ranog detinjstva, njene mudre bake i cele Srbije.

                Prošlo je vreme. Za Srbiju su počeli teški dani, raspad Jugoslavije, ekonomska kriza i svi znamo šta sve. Sve se to najviše odrazilo na srpsku decu, decu koja nisu imala normalne uslove za rad i učenje u svojim siromašnim selima i još siromašnijim školama.

                Sve je pratila naša junakinja Zorica Sentić i neumorno premišljala kako da pomogne deci, da im približi svet kroz knjige koje nemaju.

            Rodila se ideja. Organizovala je akciju „DARUJMO REČ“ (posetite http://darujmoreč.blog.rs/).

                Godinama  je sama molila, angažovala ljude od pera, institucije, kako bi krenuli akciju sakupljanja knjiga od svih koji su imali makar i jednu knjigu naviše, da je poklone njenoj akciji. Sve te knjige su sakupljane, klasifikovane, a potom, putovale ka selima i školama u Srbiji, a  razume se, tamo gde su bile najpotrebnije.

                Najsiromašnije škole su dobijale svoje biblioteke, Zorica je svuda dočekivana kao dobra Vila koja im je otvorila oči ka svetu. Nigde nije izračunavala ni dinar troška za transport ili bilo kakve druge finansijske izdatke. Bila je zadovoljna što su joj deca izražavala svoju zahvalnost, očaravajući ih svojim božanstvenim osmehom na koji su deca odgovarala iskrenom radošću i srećom.

                Pratim u potpunosti aktivnost Zorice Sentić i čudim se odakle joj toliko snage i volje, toliko dobrote, jer već nekoliko godina kako ta akcija živi i kada se osvrnemo, za nama ostaju sela koje su dobile svoje biblioteke, deca koja izgovaraju ime Zorica Sentić sa poštovanjem i pitanje: „Kada ćeš nam opet doći“?

                Hteo bih i molio bih da se svi koji ovaj članak pročitaju, malo zamisle; kako žive naša deca u krajevima gde nema možda ni puta ni vode, ponekad ni struje i da POĐU STOPAMA ZORICE SENTIĆ KOJA JE NAPUSTILA RIVIJERU I POSVETILA SEBE SRPSKOJ DECI. NEKO JE PATRIOTA SA PUŠKOM I MAČEM I BORI SE ZA SVOJ NAROD, NEKOJE PATRIOTA SA PEROM U RUCI I PIŠE... ZORICA SENTIĆ JE PATRIOTA U KOME SE NALAZE SVI KVALITETI ZA ODBRANU JEDNOG NACIONALNOG IDENTITETA KOJI NAŠE MLADE GENERACIJE VEĆ ZABORAVLJAJU. ONA IZGARA I NEUMORNO VODI SVOJU AKCIJU „DARUJMO REČ“.

                I ZATO OPET MOLIM DA SVI POGLEDAJU SAJT http://darujmoreč.blog.rs/

                Pišem ovo apsolutno nezavisno i bez ičije inicijative, ali ipak molim, pogledajte blog, a ostalo je na vašoj savesti.

                AKCIJA JE BESPLATNA, A UČEŠĆE SU SAMO VAŠE KNJIGE KOJE VAM VIŠE NISU POTREBNE!


Borivoj Jakšić


Subotičke novine o akciji „Darujmo reč“

Published on 13:10, 08/24,2011

 
 
 
Kliknite na fotografiju da je pogledate uvećanu.


O vodiču: Branislav Makljenović

Published on 11:45, 07/06,2011

 

Rođen 16-09. 1962. g. - Rudo - BiH
Od rođenja do 1992. g živio u Sarajevu.
Završio srednju ekonomsku školu 1981. g.
Studirao biologiju, pa turizam i ugostiteljstvo (zadržao se na prvoj godini).
Napustio Sarajevo 1992. g. Živio u Rudom do 1995.
Od 1995. g. živi i radi u Beogradu. Stanuje u bloku 45.
Zaražen, opakim ljubavima: književnošću, planinarenjem, biciklizmom i jogom.
Prvi, zvanično, planinarski koraci na planini Vranica - 1979. g.
Bjelašnica, Igman, Trebević, Jahorina, Varda... su planine koje, oduvjek, nosi u sebi.
Od 2003. g. član PD „Pobeda“.
2009. g. završio zimsku školu visokogorstva. 2009. g. završio školu za vodiče.
Vodič u PD „Pobeda“ do 2011.g.
Prešao u PK „Balkan“ januara 2011. g.
Planinario po mnogim planinama, a najviša bila - Rila (Musala - 2925 m).


„Selo moje, lepše od Pariza“...

Published on 08:19, 06/30,2011

          Povodeći se za poslovicom „selo fali, a u grad se svali“, Srbija je to, revnosno, učinila. Više od statistike, to govore sama sela, kroz koja, često, prolazim, na putu ka nekom, planinskom, vrhu. Zaraslim putevima stižem do zaraslih dvorišta, zaraslih kuća. Ako ugledam dim iz, nečijeg, dimnjaka, razvučem se u osmjeh. Domaćin, ko zna od kada, ne vidio prolaznika, čkilji, obradovanim, očima i poziva na kafu, rakiju, slatko od dunja...Glas podrhtava, dok priča o, nekad, uzavrelom, seoskom životu. Pokazuje na kuću na drugom kraju sela. Tamo živi jedini komšija. Ostala ognjišta ugašena ili ih preko ljeta, neko zažari. Mjesna zadruga je poluurušena. Zgrada škole, stidljivo viri iza, raznih, puzavica. Tako su virile, razbarušene, glavice njenih đaka, u punim učionicama. Kao da vidim učitelja, kako im, stojeći ispred table, čita redove, iz jedne od čarobnih knjiga. Dječarac iz zadnje klupe recituje, svježe, naučenu pjesmicu. “ Eh“! Ote se i meni i domaćinu, ostarjelom dedici. Ovdje se više ne može mnogo učiniti, protiv propadanja i zaborava. Ali ,postoje sela koja, nikako, ne žele da zgasnu. Treba im pomoći da opstanu. Treba ljude posjetiti, napisati im pismo, poslati im knjigu. Treba ih, svojim primjerom razuvjeriti, da je cijela Srbija otputovala za Beograd, Novi Sad, Niš...Pa, iako , masovno, jeste, da im pokažemo da to nije karta u jednom pravcu. Da vide našu povratnu kartu, makar ona važila i duže od 30 dana. Nijednoj baki i deki i mališanu, ni u jednom selu u Srbiji, ne mogu reći odgovore na sva njihova pitanja. Ono što mogu je, da pričam o njima ,svima koji hoće da čuju priču, o gašenju onog što je njljepše u Srbiji-srpskog sela.

         Poslaću knjigu, napisaću pismo i učiniti svašta, ne bih li umanjio prodaju karata u jednom pravcu.

        Vjerujem da ćete i vi učiniti štošta, da kupite povratnu kartu i učestvujete u akciji: „Darujmo reč“.

         Putuj Srbijo, ali se i vrati...

Branislav Makljenović


«Prethodni   1 2