Katerina Jovanovska

Published on 11:38, 12/29,2008

 
Katerina Kate Jovanovska rođena je 06.12.1980. godine u Kumanovu, Republika Makedonija. Apsolvent je franuskog jezika na filološkom fakultetu ''Blaže Koneski'' u Skoplju. Pesnikinja; izdala je knjigu poezije ''Tajna''. Sarađuje sa mnogim balkanskim časopisima za beletristiku. Njena poezija prevođena je na: srpski, francuski, poljski, albanski, hrvatski, bugarski. Takođe, njena poezija zastupljena je na nekoliko sajtova za literaturu u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Rumuniji. Takođe je učestvovala na nekoliko pesničkih festivala u Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji. Mlada pesnikinja je podpredsednica Nezavisne asocijacije pisaca iz Kumanova.Ljiljana Petrović

Published on 20:38, 11/02,2008

Ljiljana Petrović je umetnica čiji je stvaralački opus odavno prekoračio žanrovske međe i konvencionalne oblike umetničkog izražavanja. Do sada se iskazala u muzičkom, pevačkom, igračkom, recitatorskom i kompozitorskom radu. Rođena je u Bosanskom Brodu, živi i radi u Novom Sadu. Dobitnica je „Estradne nagrade Jugoslavije“ i Povelje grada Novog Sada. Prva je predstavnica svoje zemlje na Festivalu Evrovizije.

Haiku piše od 1989. Svoje stihove prvi put je govorila preko TV-Beograd 1990., a potom ih je objavila u časopisima Krovovi i Paun. 1991. objavila je i samostalnu knjigu haiku poezija Stope i talasi i autorsku publikaciju Ljiljana.

Zastupljena je u pregledu haiku poezije Jugoslavije Grana koja maše i u Antologiji jugoslovenske haiku poezije Leptir na čaju.

Tokom svoje bogate umetničke karijere davala je veliki doprinos u humanitarne svrhe, pa je tako nastala i knjiga Ptice u plavetnilu za ekološki pokret, koju je priredila sa pesnicima Milijanom Despotovićem i Borom Latinovićem i koju je likovno opremila. Sa svojom zbirkom Stope i talasi pojavljuje se i u knjizi Dr. Ž. Živkovića Gost sa istoka.

1995. počela je da komponuje haiku stihove kao originalnu muzičku formu i ona je, za sada, jedini autor haiku muzike u svetu. 

Svoje haiku note prvi put je objavila u Listiku glasilu Haiku kluba „Aleksandar Nejgebauer“ i mesečniku Nebojše Simina Haiku pismo.

Ljiljana Petrović je jedan od priređivača Zbornika haiku poezije Topole široko šume, u kome su zastupljene haiku pesme članova Haiku kluba „Aleksandar Nejgebauer“ Novi Sad, čiji je predsednik od 1993., kada je klub osnovan.

Stihovi su joj prevedeni na španski, engleski, ruski i slovenački jezik.

Uvršćena je u antologiju vojvođanskih pesnikinja: Oči ravnice (1998). Zastupljena je u knjizi Treća obala reke (2000) i Haiku – nestašna pesma Nebojše Simina (2001), zatim u knjizi Pahulje maslačka (2002). Učesnica je Prvog međunarodnog haiku tabora Češnjev cvet (2002).


Gospođa Miroslava Marjanović

Published on 12:57, 10/22,2008

 

Gospođa Marjanović je pristupila ekipi 21. oktobra 2008. Diplomirani je pravnik i diplomirani filolog. 

Govori engleski, francuski, nemački i italijanski, a solidno govori i slovenački jezik. Pored advokature, bavila se i prevođenjem.

Živi u Beogradu.


«Prethodni   1 2