Стојанка Сека Закић

Published on 01/26,2010

 

           Стојанка СЕКА Закић рођена је 18.4.1949. године у Бијељини, гдје се и школовала. Као просвјетни радник службовала је у више мијеста БиХ. У родном крају запажене су њене бројне активности у области културе и умјетности. Бавила се глумом у ГАП ''Сцена'' гдје је остварила више значајних улога, а добитник је и прве награде за најбољу главну женску улогу (Маријa Валентин у драми ''Из мрака'',Фелдман) на IV смотри драмског стваралаштва ''Сава 76'' у Лозници, а затим у Српцу (исте године) на XVIII фестивалу аматерских позоришта БиХ; добитник je Сребрне медаље за 12-огодишњи активни аматерски културно-умјетнички рад 1986. и многих других диплома, повеља, захвалница, признања. Била је в.д. предсједник СКУД-а Семберија (1996.) и руководилац Драмске секције која се са успјехом представила ’’Аналфабетом’’ (Нушић).
              Стихове и краће прозне форме пише од дјетињства. Пјесме су јој објављиване у више листова, часописа, заједничким збиркама и зборницима. Њене пјесме се налазе на сајтовима: poezijascg, poetabg, hkdnapredak. Бави се писањем текстова за музичку обраду. Њена пјесма ''Кад ти љубав једном дође'' освојила је прво мјесто (за виши узраст) на фестивалу Дјеца пјевају Семберији 2005. у Бијељини, затим награду на фестивалу у Нишу, а први пут је изведена на (првом) Дјечјем фестивалу у Брчком - Дјечја машта може свашта.
         Објавила је сљедећа дјела: ''Плава звезда'' (СПКД Просвјета Бијељина, 2003.),''Одсјај среће'' (а.д.Графокомерц Требиње, 2003.), ''Шарена оаза дјетињства'' и ''Секини ружичасти снови'' (штампарија Младост Бијељина, 2004.), ''Осунчане пјесме'' и ''Дај ми руку ти велики свијете'' (Удружење за информативно-културну дјелатност Свети Сава Источно Сарајево, 2005.), ''Маштанка'' (Савез књижевника у отаџбини и расејању - СКОР Нови Београд, 2007.).
           Добитник је Пјесничке ленте у Модричи 2008. за најбољу књигу за дјецу (Маштанка, збирка пјесама), а 2009. Повеље на XX сусретима ''Гарави сокак'' у Инђији, које организује Књижевни клуб ''Мирослав Мика Антић'' под покровитељством општине Инђија, чиме је стекла право (и добила позив) да буде учесник међународних сусрета ''Ноћ боема'' који се одржава у Инђији.
             Име ове пјесникиње је записано у Антологији новијег српског песништва за децу и младе од Љубивоја Ршумовића до Јулије Марјановић – КАД СРЦЕ ЗАСВЕТЛУЦА, коју је приредио Перо Зубац, издало и штампало ИП ''СРПСКA КЊИГA'' Рума (2009.), а чије објављивање је омогућило Извршно веће Аутономне Покрајине Војводине.

 


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=84886

Leave a Reply

One Response to Стојанка Сека Закић 1. Visit Omer

  Stojanka Seka Zakić, osebujna autorka i akterka kulturnih i umjetničkih zbivanja na prostorima nekadašnje Jugoslavije, uz sva priznaja i nagrade - zaslužuje epitet žene BOGATE DUŠE. Želim joj dobro zdravlje za daljnji svestrani rad i nova stvaranja u kulturno-umjetničkom svijetu a za dobrobit svih nas i pokolenja koja će doći! 2. Visit SekaZ

  Hvala, Omere, za riječi hvale i želje koje dolaze iz tvog velikog srca. Tvoja podrška mi mnogo znači - hvala ti za to i obećavam da ću istrajati na ovom putu, jer je on dio mene.
  I ja tebi želim dobro zdravlje i dug život.
  Pozdrav od srca
  Seka