Zlatomir Borovnica

Published on 06/26,2009

Zlatomir Borovnica je rođen 3. februara 1956. godine u selu Beška opština Inđija u ravnom Sremu.
Do penzionisanja je radio na mestu telefoniste u fabrici nameštaja „Srem“ u Inđiji, koje na žalost više nema, progutaše je krokodili.
Pisanjem poezije, proze i aforizama se bavi duži niz godina a aktivno od 1989. godine kada postaje član književnok kluba „Miroslav Mika Antić“ u Inđiji. Za sebe najradije kaže da je dečiji pisac jer najviše knjiga je napisao upravo za decu, mada mu ni drugi žanrovi nisu strani.
Od 2000-te godine je predsednik istog književnog kluba.
 
Utemeljivač je:
Međunarodne pesničke manifestacije „GARAVI SOKAK“, manifestacije dece pesnika školskog uzrasta pod nazivom „PEVAJ RAVNICO“, za opštinu Inđija, i susreta pesnika boema pod nazivom „NOĆ BOEMA“.
Sve navedene manifestacije su odavno postale tradicionalne. Za svaku od navedenih manifestacija se štampa zbornik.
Međunarodna pesnička manifestacija „GARAVI SOKAK“ je iz godine u godinu sve zanimljivija za pesnike širom sveta, što se može videti iz samog zbornika. U 2008-moj godini na konkurs „GARAVI SOKAK“ odazvalo se 702 autora, a ove 2009. na konkurs se odazvalo 811 autora.
Susret pesnika boema „NOĆ BOEMA“, takođe iz godine u godinu postaje sve zanimljivija za stvaraoce, a radi se u martu svake godine povodom rođendana prerano upokojenog pesnika Miroslava Mike Antića.
Učestvujući na konkursima Zlatomir je zastupljen u oko 50 zbornika poezije i proze, kako u Srbiji tako i van nje.
Za svoj dosadašnji književni rad, dobio je više vrednih priznanja.
 
Počasni je član:
Udruženja književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) u Beogradu, Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, srpskog književnog kluba „VIHOR“ iz Dervente (Republika Srpska) književnog kluba „DUŠAN MATIĆ“ iz Ćuprije. Zlatomir je i član HKD. iz Rijeke (REPUBLIKA HRVATSKA).
Do sada je objavio 16 knjiga, od toga su dve elektronske na CD-u. U pripremi mu je sedamnaesta knjiga namenjena deci pod nazivom „KRALJ MRAČNE ŠUME“, bajkovite i druge priče.
 
Od 1975. godine živi i stvara u Inđiji.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=59723

Leave a Reply

One Response to Zlatomir Borovnica