Recept za urnebes salatu
Published on 11/26,2008

Osnovni sastojak je sir, dobar južnjački sir, a mi toga ovde imamo dosta.
Ja radim od oka, nisam nikada merio koliko čega stavim.
Važno je da ima dosta belog luka, recimo jedna glavica standardne veličine.
Luk istucam u avanu (ne seckam nožem jer pri kontaktu sa metalom, gubi hranljiva svojstva).
Istucani luk dodam u sir i detaljno pomešam. Koristim viljušku kojom pritiskam po siru i luku,
povremeno mešajući.
Zatim dodam alevu papriku, tucanu i mlevenu, ljutu.
Po potrebi dodam i malo jogurta ili pavlake da bi smesa bila mekša.
Na kraju, nakon prebacivanja mase u posudu u kojoj će biti servirana,
prelijem kašikom ulja i istom kašikom izgladim površinu.
Može da se stavi jedna maslina na sredinu i malo sezonskog zelenila
sa strane (listići zelene salata, ili grančice peršuna), kao i režnjevi kuvane šargarepe
po obodu. Mašti na volju...
Ceduljica nije obavezna (-:
Prijatno!
Ja radim od oka, nisam nikada merio koliko čega stavim.
Važno je da ima dosta belog luka, recimo jedna glavica standardne veličine.
Luk istucam u avanu (ne seckam nožem jer pri kontaktu sa metalom, gubi hranljiva svojstva).
Istucani luk dodam u sir i detaljno pomešam. Koristim viljušku kojom pritiskam po siru i luku,
povremeno mešajući.
Zatim dodam alevu papriku, tucanu i mlevenu, ljutu.
Po potrebi dodam i malo jogurta ili pavlake da bi smesa bila mekša.
Na kraju, nakon prebacivanja mase u posudu u kojoj će biti servirana,
prelijem kašikom ulja i istom kašikom izgladim površinu.
Može da se stavi jedna maslina na sredinu i malo sezonskog zelenila
sa strane (listići zelene salata, ili grančice peršuna), kao i režnjevi kuvane šargarepe
po obodu. Mašti na volju...
Ceduljica nije obavezna (-:
Prijatno!